TEDAVİ CİHAZLARIÖGRENCİRADYOTERAPİ VE TEKNOLOJİTEKNİKER

TrueBeam

True beam nedir? Varian True beam çalışma şekli nasıldır? Varian nedir? true beam hakkında herşeyi aşağıdaki yazımızda anlattık .

TrueBeam

Radyoterapi alanında ve tedavi yapmada kullanılmakta olan çok gelişmiş lineer hızlandırıcı cihazdır. True beam modern ve teknolojik, son jenerasyon cihazlardan birisidir. True Beam sisteminin önemli özelliklerinden bazıları robotik görüntüleme yapma, otomatik hasta konumlandırma gibi hareket yönetimi tedaviyi dinamik bir şekilde senkronize etmek için tamamen sıfırdan yapılmış kontrol sistemi ve bir çok teknik yeniliği kullanır ve takip eder.

TrueBeam
  • True beam Varian firmasının ürettiği bir cihazdır yaygın olarak bilinen adı Varian TrueBeam‘dir .

True Beam de kullanılan başlıca tedavi teknikleri;

  • IGRT ile eş zamanlı IMRT
  • Rapidarc
  • SRT (Stereotactic Radiotherapy),
  • SRS (Stereotactic Radiosurgery)

TrueBeam’de kullanılan teknikler nelerdir?

IMRT (Intensity Modulated Radiotherapy): Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi uygulanmasına IMRT denmektedir.

RAPIDARC: Arc tedavi görüntü kılavuzluğun da yapılır. Tedavi cihazda yatan hastanın etrafında dönen gantry sayesinde gerçekleşir.

SRT (Stereotactic Radiotherapy): Birden fazla seanslar ile uygulanan noktasal ışınlamaya SRT denir. SRT vücudunun çeşitli bölgesindeki tümörler için uygulanabilir.

SRS (Stereotactic Radiosurgery): Genellikle Beyin tümörlerinde kullanılır tek bir seansta noktasal ışınlama yapma hedeflenir. Yapılan planlar kişiden kişiye göre değişmektedir.

truebeam nedir?

SRS-SRT: Vücuda yerleşmiş küçük tümörlere noktasal ışınlamalar yapmak için kullanılır.

IGRT (Image Guided Radiotherapy) (Görüntü Kılavuzluğunda Radyoterapi): Radyoterapi uygulanılırken noktasal ve milimetrik ayarlamalar yapılır, hastanın yatış pozisyonundaki değişiklikler tedavinin doğruluğunu etkiler. Tedaviye başlamadan önce IGRT yani bir görüntü çekerek hastanın yatış pozisyonunda bir yamukluk var ise düzeltilir yada mesane rektum gibi alanların doluluk boşluk oranlarını veya ışınlanacak alanın doğruluğunu görmek için IGRT yani görüntü kılavuzluğunda radyoterapi uygularız, bu işleme IGRT denir.

IMRT VE RAPIDARC NEDEN KULLANILIR: Radyoterapi sırasında hedef tümör korunması gereken organı çevreliyor ya da yakınına geliyor ise IMRT/RAPIDARC tekniği kullanılır.

IMRT (Intensity modulated radiation therapy )(Yoğunluk ayarlı radyoterapi): Hedef volüme yani kanserli bölgeye alabileceği en yüksek maksimum dozu verirken tümörlü alanın yakınında ve çevresinde bulunan sağlıklı dokulara minimum derece doz vererek üst derece de koruma sağlanır. Bu işlemi uygulamada IMRT teknolojisi kullanılmaktadır.

IGRT (Image-guided Radiation Therapy) (Görüntü kılavuzluğunda radyoterapi): IGRT tedavinin seyrini başından sonuna kadar etkileyen bir faktördür. IGRT ile oluşabilecek set-up kaynaklı hatalar, bağırsak hareketleri, mesane ve rektumdaki doluluk boşluk oranı, hastada solunuma bağlı hedef alanın yer değiştirmesi gibi faktörlerden dolayı IGRT yaygın bir biçimde kullanılır.

RPM (Real-time Position Management Respiratory Gating):

RPM sistemi cerrahi işlem gerektirmeyen, video bazlı görüntüleme sistemi olarak bilinmektedir. RPM sistemi ile akciğer, meme, ve üst batın bölgelerinde çok kaliteli görüntüler elde edilir. RPM sisteminin kullanım amacı hasta solunum fazlarında değişiklik gösteren tümör hareketlerinin takibi yapılabilmektedir. Bu sistem cihazda yatan hastanın göğüs kafesine veya karın duvarı üzerine yerleştirilen ve yansıtıcı işaretler içeren kübik ve plastik kutu kızılötesi kameralar sayesinde izlenerek solunum fazları grafiği bilgisayara aktarılarak takip edilir. Bu işlem sırasında tedavi cihazı planlanan solunum fazında ışın verecek biçimde ayarlanır.

Işınlama tedavisini, tekniker ekip solunum takibi yaparak gerçekleştiği için tümör hücrelerine maksimum doz verilebilir.

TrueBeam Cihazının Kısaca Özellikleri

  • Tümörü çevreleyen noktasal ve milimetrik ışınlama yapabilir.
  • Radyoterapi tedavisi gerektiren bütün kanser türlerinin tedavisinde kullanılır tümörü takıp etme özelliği ile noktasal ve milimetrik atımlar yapılabilir..
  • True beam cihazının en önemli özelliklerinden biride tedavi sırasında ve tedaviden önce 3 boyutlu görüntüler çekerek verilecek dozun doğru yere gitmesini ve devamlı aynı noktayı vurmamızı sağlar. Vücuda yerleşmiş tümörler her zaman düzgün şekilli olmayabilir. TrueBeam, elektron tabancından çıkan ışınları belirli bir şekle sokarak tümörün şekline uydurur ve tümörün çevresinde ki sağlıklı dokulara en az şekilde zarar verir.
  • TrueBeam, solunum takip sistemi sayesinde kanser tedavisinde büyük fark oluşturmuştur.
Varin TrueBeam

TrueBeam cihazında hangi tümörler tedavi edilmektedir?

  • İyi ve kötü huylu beyin tümörlerinde,
    1. Akustik Nörinoma(sinir tümörü),
    2. Kavernoma(beyinde görülen damar bozuklukları),
    3. Hipoz Adenomaları(beyin tümör türü),
    4. Meningioma (beyin zarı tümörü),
    5. Karaciğer Tümörleri / Metastazları,
    6. Akciğer Tümörleri / Metastazları,
    7. Kraniofarengioma (beyin tümörü türü),
    8. Pediyatrik Beyin Tümörleri,
    9. Gliomalar(en sık rastlanan kötü huylu beyin tümörü),
    10. Prostat Kanseri,
    11. Spinal Tümör / Metastazlar
    12. Trigeminal Nevralji (sinir işlev bozukluğu),
    13. Adrenal Metastazlar (böbrek üstü bezi tümörü),
    14. Pankreas Tümörleri,
    15. Baş – Boyun Kanserleri
    16. Oligometastazların(kanserin birçok bölgeye sıçraması) tedavisinde kullanılmaktadır.

Truebeamde tedavi ne kadar sürer?

TrueBeam tedavi sürelerini kısaltarak hasta konforunu düşünmüş ve hızlı tedavisi sayesinde tümöre hareket etme zamanı tanımadan tam isabet atışlar yapmamızı sağlar. true beamde tedavi süresi kullandığı teknoloji sayesinde normalde 10 ila 15 dk. süren IMRT (yoğunluk ayarlı radyoterapi tedavisi) 5 dakikan az zamanda yapılmaktadır. Diğer kompleks tedaviler ve 40 dk. ile 2 saate kadar süren radyocerrahi uygulaması da 5 ila 20 dakikada tamamlanabilir.

VARİAN TRUEBEAM CİHAZININ AVANTAJLARI

  • FFF IŞINLARI(Flattening Filter Free-Filtresiz Demet) : FFF ışınların da 2400 MU/dk. cihazdan çıkan ışın düzenleyici filtreden geçmez ve cihaz çok hızlı bir şekilde tedaviyi gerçekleştirir. 10 ila 15 dakika süren IMRT (Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi) tedavisi iki dk. dan daha az zamanda tamamlanmaktadır..
  • 30 dk. ile 2 saate kadar süren kompleks bir radyocerrahi uygulaması ise 5 ile 15 dakika arasında tamamlanmaktadır.
  • FFF ışınları sayesinde çok kısa sürede çıkan doz gönderimi sırasında tümör hareketine daha az zaman bırakarak tam isabet ışınlama yapabilir.
  • Tedavi sırasında 100.000-150.000’den daha fazla veri noktası devamlı sistemler tarafından gözlenerek ‘‘doğru izomerkez’’ veya tedavi için odak noktasının devamlı koruması temin edilmektedir. Yükselmiş hassasiyet seviyesi radyasyon onkoloğunun hareket eden organ içindeki tümörü yüksek doğrulukla tedavi etmesine olanak sağlar.
  • Hedef tümöre daha isabetlidir : Tedavi esnasında hedef odağına daha iyi isabet eden ışınlama yapar.
  • Hızlıdır (Zaman Avantajı): FFF ışınlama ve kompleks tedavi yöntemleri ile tedavi süresini kısaltır.
  • Yüksek performanslı tedavi süreci sağlar
  • Radyoterapi ve Radyocerrahi tekniklerini hastanın konforlu bir şekilde tedavi alması için aynı platformda sunabilen bir teknolojidir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu